Rivierrombout

Familie: Rombouten (Gomphidae)
Wetenschappelijke naam: Gomphus flavipes
Kleur mannetje: Geel met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel met zwarte tekening
Grootte: 50-55 mm


Door verbetering van de waterkwaliteit komt de Riverrombout de laatste jaren weer voor in Nederland, na vele tientallen jaren van afwezigheid. Hij blijft echter wel vrij zeldzaam. Op sommige stukken van met name de Waal en de IJssel kan hij in redelijke aantallen voorkomen. De “makkelijkste” manier om deze libel te vinden is om, op een mooie warme dag in juni of begin juli, de zandstrandjes langs de grote rivieren af te speuren naar uitsluipende exemplaren. Dit uitsluipen gebeurt vaak midden op het zandstrand of op keien langs de waterkant. Wanneer er palen of muurtjes in de buurt staan sluipen ze daar ook op uit. De larvehuidjes blijven achter en zijn vaak eenvoudig te vinden. De Rivierrombout vliegt van juni tot en met september.

Mannetje
Het mannetje van de Rivierrombout is fel geel van kleur met een typische zwarte tekening.  Jonge mannetjes die net zijn uitgeslopen zijn nog erg bleek van kleur, maar kleuren binnen enkele uren tot dagen bij.  Het lichaam van het mannetje is erg slank in vergelijking met de andere in Nederland voorkomende Rombout soorten
Vrouwtje
Rivierrombout -Gomphus flavipesHet vrouwtje van de Rivierrombout is ook fel geel van kleur en heeft de zelfde zwarte tekening als het mannetje op het lichaam en borststuk. Het achterlichaam van het vrouwtje loopt slank af en heeft geen verbreding. Te onderscheiden van andere Romboutsoorten door de tekening op het borststuk.