Gaffellibel

Familie: Rombouten (Gomphidae)
Wetenschappelijke naam: Ophiogomphus cecilia
Kleur mannetje: Geel met zwarte tekening, geel / groen borsttuk
Kleur vrouwtje: Geel met zwarte tekening,  geel / groen borsstuk
Grootte: 55-60 mm


De Gaffellibel is een van de mooiste en meest zeldzaamste libellen van Nederland. Deze soort kun je vanaf juni tot en met begin september tegenkomen in midden Limburg bij beken en rivieren met een zanderige bodem.  Jonge mannetjes en vrouwtjes kun je tegenkomen op open weilandjes in de buurt van het voortplantingswater waar zij jagen op insecten. De volwassen mannetjes vind je langs het voortplantingswater, veelal druk bezig met het verdedigen van het territorium.

Mannetje
Gaffellibel - Ophiogomphus ceciliaHet mannetje van de Gaffellibel is te herkennen aan het geel tot felgroene borststuk. Op het zwarte achterlijf bevind zich een brede gele tekening op elk segment.  Het achterlijf is smal tot en met segment 6. Segment 7, 8 en 9 zijn erg verbreed. Te onderscheiden van andere Romboutsoorten door de combinatie van het felgroene borststuk in combinatie met de gele vlekken op het achterlijf.
Vrouwtje
Het vrouwtje van de Gaffellibel heeft ook een geel tot felgroen borststuk  en heeft dezelfde gele tekening op het, verder, zwarte achterlijf. Het achterlijf van het vrouwtje is breder dan van het mannetje en heeft een veel minder zichtbare verbreding op S8 en S9. Te onderscheiden van andere Romboutsoorten door de combinatie van het felgroene borststuk in combinatie met de gele vlekken op het achterlijf.