Beekrombout

Familie: Rombouten (Gomphidae)
Wetenschappelijke naam: Gomphus vulgatissimus
Kleur mannetje: Geel met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel met zwarte tekening
Grootte:  45-50 mm


Vanaf eind april kun je deze Rombout vinden langs schone stromende beken en rivieren in het zuiden en oosten van Nederland. De Beekrombout is de eerste Rombout die in het voorjaar uitsluipt. Tijdens het uitsluipen is deze libel nog vrij eenvoudig te vinden. Ook wanneer de libel zelf reeds weggevlogen is, blijft zijn larvehuidje nog een paar dagen hangen op de uitsluipplek. Wanneer je de smaak te pakken hebt zijn de uitsluipers en huidjes eenvoudig te vinden en kun je daardoor een goed beeld krijgen van de populatie.

Zie onder aan deze pagina een timelapse filmpje van een uitsluipende Beekrombout. Het filmpje is gemaakt van 210 foto’s. In werkelijkheid duurde het uitsluipen 1 uur en 40 minuten.

Mannetje
Beekrombout - Gomphus vulgatissimusHet mannetje van de Beekrombout is geel van kleur met een typische zwarte tekening.  Jonge mannetjes die net zijn uitgeslopen zijn nog erg bleek van kleur, maar kleuren binnen enkele uren tot dagen bij. Het mannetje van de Beekrombout heeft een duidelijke verdikking op S7 tot en met S9 waardoor hij eenvoudig te onderscheiden is van de andere rombout soorten.
Vrouwtje
Het vrouwtje van de Beekrombout is ook geel van kleur en heeft de zelfde zwarte tekening als het mannetje op het lichaam en borststuk. Het achterlichaam van het vrouwtje is breder dan van het mannetje, heeft ook een verbreding op S7 tot en met S9 maar deze valt minder op vanwege het brede achterlichaam. Te onderscheiden van andere Romboutsoorten door de tekening op het borststuk en achterlichaam.
Uitsluipen Beekrombout