Bruine korenbout

Familie: Korenbouten (Libellulidae)
Wetenschappelijke naam: Libellula fulva
Kleur mannetje: Blauw berijpt
Kleur vrouwtje: Licht bruin
Grootte: 44-45 mm


De Bruine korenbout is in Nederland vrij zeldzaam. Op plekken waar die voorkomt is die echter wel vaak in grote aantallen aanwezig. Bijvoorbeeld in Nationaalpark de Weerribben – Wieden. De Bruine korenbout kun je aantreffen in Laagveengebieden en langs enkele langzaam stromende kanalen.

Mannetje
Een jong mannetje van de Bruine korenbout heeft dezelfde lichtbruine kleur als het vrouwtje. Na enkele weken worden het mannetje lichtblauw van kleur en de ogen kleuren ook lichtgrijs. Het jonge mannetje en het vrouwtje hebben een typische zwarte tekening over het midden van het achterlijf lopen. Aan de basis van de achterste vleugels zit een kleine donkere vlek.
Vrouwtje
Het vrouwtje is lichtbruin van kleur en kleurt donkerder bruin naarmate zij ouder wordt. Bij oudere vrouwtjes kunnen de ogen ook lichtblauw / grijs kleuren. Ook de vrouwtjes hebben een kleine donkere vlek in de basis van de achterste vleugels, en zijn duidelijk te herkennen door de zwarte tekening op het achterlijf (S3 tot en met S10). Vaak hebben vrouwtjes van de Bruine korenbout ook een kleine zwarte vlek aan alle 4 de toppen van de vleugels.