Watersnuffel

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Enallagma cyathigerum
Kleur mannetje: Blauw met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Grijs, geel tot blauw met zwarte tekening
Grootte: 32-35 mm


De Watersnuffel komt heel algemeen voor in Nederland. Je kunt hem door heel Nederland aantreffen bij allerlei soorten stilstaande of zwakstromende wateren.  Komt veel voor in de duinen en op vennen. De soort heeft een lange vliegtijd van april tot en met september. De Watersnuffel heeft zijn naam te danken aan de manier waarop ze laag over het water vliegen.

Mannetje
Watersnuffel manHet mannetje van de Watersnuffel heeft een blauw borststuk, met een minimale zwarte tekening op zijn achterlichaam. Op segment 2 zit een zwart figuurtje in de vorm van een  paddenstoeltje. De Watersnuffel kan verward worden met de andere blauwe juffers maar door de brede, lichte schouderstreep en het ontbreken van kleine streepjes op het borststuk kun je hem er altijd uitpikken.
Vrouwtje
Watersnuffel vrouwVrouwtjes Watersnuffel variëren in kleur van geel, groen tot blauw.  De zwarte tekening op het achterlichaam is erg aanwezig en heeft op alle segmenten de vorm van een bommetje. Ook het vrouwtje van de Watersnuffel kan verward worden met andere juffers qua kleur, maar ook bij het vrouwtje is de lichte schouderstreep erg breed en ontbreken de kleine streepjes op het borststuk.