Tengere grasjuffer

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Ischnura pumilio
Kleur mannetje: Blauw met veel zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Oranje, groen tot blauw met zwarte tekening
Grootte: 26-31 mm


De Tengere grasjuffer komt vrij algemeen voor in Nederland. Je kunt ze vinden bij verschillende water typen in heel Nederland. In het westen van het land komt de soort het meest voor in de duinen. Vaak is het een van de eerste soorten die bij een nieuw plasje verschijnen. Het is een echte pionier soort. De Tengere grasjuffer lijkt erg veel op het zeer algemeen voorkomende Lantaarntje maar is kleiner en de tekening op het achterlichaam verschilt op S8 en S9.

Mannetje
Tengere grasjufferHet mannetje van de Tengere grasjuffer oogt erg donker. Op het achterlijf zijn bijna alle segmenten aan de bovenzijde zwart gekleurd. Alleen de onderste helft van S8 en geheel S9 zijn blauw gekleurd. Het borststuk van het mannetje is lichtblauw tot donkerblauw met 2 kleine streepjes.  Het mannetje van de Tengere grasjuffer lijkt erg veel op het zeer algemeen voorkomende lantaarntje. Het duidelijkste verschil is de de tekening op S8 en S9. Bij het lantaarntje is S8 compleet blauw en S9 compleet zwart.
Vrouwtje
Tengere grasjufferHet Vrouwtje van de Tengere grasjuffer heeft een compleet zwarte bovenkant van het  achterlichaam. Het borststuk van het vrouwtje varieert van fel oranje , olijfgroen met bruin tot blauw. Jonge vrouwtjes zijn altijd oranje. Oudere vrouwtjes kunnen olijfgroen met bruin zijn of blauw. Het vrouwtje kan wat lijken op een Lantaarntje maar bij het lantaarntje is S8 altijd lichter dan de rest van het achterlichaam. Bij de Tengere grasjuffer is S8 altijd geheel zwart.