Speerwaterjuffer

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Coenagrion hastulatum
Kleur mannetje: Blauw met weinig zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel tot blauw met zwarte tekening
Grootte: 31-33 mm


De Speerwaterjuffer is een zeer zeldzame verschijning in Nederland en gaat snel verder achteruit. De Speerwaterjuffer kun je tegen komen bij vennen met begroeiing van zegge langs de oever. De vliegtijd van deze soort is niet lang, van half mei tot half juli. Er zijn slechts een paar populaties in Noord Brabant en Overijssel. Door de warme en droge zomers drogen de vennen, waar de Speerwaterjuffers leven, op en de oeverzones komen droog te staan. Hierdoor sterven veel larven, die zich vooral tussen de waterplanten in de oeverzones ophouden.

Mannetje
Speerwaterjuffer - Coenagrion hastulatumHet mannetje van de Speerwaterjuffer oogt erg blauw. Op het achterlijf bevind zich een gedeeltelijk zwarte tekening. Op segment 2 bevindt zich een zwarte tekening in de vorm van een speerpunt, soms met kleine zijstreepjes aan beide kanten. Segment 3 tot en met 6 zijn gedeeltelijk zwart, segment 7 is geheel zwart. Segment 8 en 9 zijn blauw. De onderkant van de ogen is groen.

 

Vrouwtje
Speerwaterjuffer - Coenagrion hastulatumHet Vrouwtje van de Speerwaterjuffer is geel, soms groen of blauw van kleur. Het achterlijf oogt erg donker, vanwege de bijna volledig zwarte tekening. De zwarte tekening op het achterlichaam is smaller op de voorste segmenten waardoor er op deze segmenten iets meer kleur zichtbaar is.