Lantaarntje

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Ischnura elegans
Kleur mannetje: Groen – blauw met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel, oranje, groen, paars, blauw of rood met zwarte tekening
Grootte: 30-34 mm


Het Lantaarntje is de meest algemene libel in Nederland. Je kunt hem door heel Nederland aantreffen bij allerlei soorten wateren zoals vijvers, sloten en kanalen. De soort heeft een lange vliegtijd van april tot en met oktober. Het lantaarntje heeft zijn naam te danken aan de fel blauwe kleur van segment 8 op het verder zwarte achterlijf bij zowel het mannetje als het vrouwtje.

Mannetje
Het mannetje van het lantaarntje heeft een groen tot blauw borststuk, een zwart achterlichaam. Segment 8 is fel blauw van kleur, hieraan heeft de soort zijn naam te danken. Het lantaarntje kan snel verward worden met de Tengere grasjuffer. Bij de Tengere grasjuffer is segment 9 licht van kleur met een kleine zwarte tekening.

 

Vrouwtje
Vrouwtjes van het Lantaarntje zijn erg variabel van kleur. De kleur van het borststuk kan geel, oranje, groen, paars, blauw of rood van kleur zijn. De zwarte tekening is echter altijd hetzelfde. Segment 8 is altijd licht van kleur, maar kan soms erg donker van kleur zijn zodat het bijna niet opvalt.