Gaffelwaterjuffer

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Coenagrion scitulum
Kleur mannetje: Blauw met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel tot blauw met zwarte tekening
Grootte: 31-33 mm


De Gaffelwaterjuffer plant zich pas vanaf 2007 in Nederland voor. De soort is ten zuiden van Nederland algemeen in Belgie tot aan Zuid Spanje. De Gaffelwaterjuffer Is aan een opmars bezig vanuit Zuid Europa richting het noorden. De eerste populatie in Nederland bevindt zich sinds 2007 in Zeeuws Vlaanderen. Inmiddels zijn er meerdere populaties in Zeeland, Noord Brabant en Limburg. Verwachting is dat de Gaffelwaterjuffer, die erg goed kan zwerven, verder zal uitbreiden richting het Noorden. Individuen zijn inmiddels waargenomen in Zuid Holland.

Mannetje
Het mannetje van de Gaffelwaterjuffer is blauw van kleur.  Segment 3 tot en met segment 5 zijn voor de helft zwart gekleurd. Segment 6 en 7 zijn volledig zwart, segment 8 en 9 zijn blauw. Op segment 2 bevind zich een zwarte tekening in de vorm van een gaffel. De onderkant van de ogen van het mannetje van de Gaffelwaterjuffer zijn blauw of groen.

 

Vrouwtje
Vrouwtjes van de Gaffelwaterjuffer zijn blauw, groen of geel van kleur met redelijk wat zwarte tekening op het achterlichaam. De onderkant van de ogen van het vrouwtje van de Gaffelwaterjuffer zijn groen. Segment 2 tot en met 5 zijn voor 75 % zwart. De overige segmenten zijn voor 90 % zwart. Vrouwtjes van de waterjuffers lijken veel op elkaar. Soortbepalend is het halsschildje. Bij de Gaffelwaterjuffer is het halsschildje sterk 3 lobbig, de middelste uitstulping is smaller en langer dan de buitenste 2.