Donkere waterjuffer

Familie: (Waterjuffers) Coenagrionidae
Wetenschappelijke naam: Coenagrion armatum
Kleur mannetje: Blauw / mintgroen met veel zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Blauw tot roze met veel zwarte tekening
Grootte: 31-34 mm


De Donkere waterjuffer is de meest zeldzame libel van Nederland. In West Europa zijn er slechts 3 landen met een kleine populatie, waaronder Nederland. In Nederland is er 1 populatie, in de Weerribben. De Donkere waterjuffer heeft een heel korte vliegtijd met een piek in het begin van de maand mei.  De soort is makkelijk te verwarren met soorten als Lantaarntje en de variabele waterjuffer.

Mannetje
Het mannetje van de Donkere waterjuffer heeft erg lange achterlijfsaanhangselen wat onderscheidend is ten opzichte van de andere waterjuffers. Tevens vallen de uitgekleurde mannetjes op door dat ze een mintgroene uitstraling hebben. De schouderstreep is minimaal of slechts een druppelvorm. Het achterlijf is zwart op segment 4 tot en met 7. Segment 2 en de 1/3 van segment 3 zijn blauw tot mintgroen met op segment 2 een donkere tekening. Segment 8 en 9 zijn blauw of mintgroen. Op segment 9 bevind zich een zwarte tekening.
Vrouwtje
Vrouwtjes van de Donkere waterjuffer zijn moeilijk te onderscheiden van andere waterjuffer vrouwtjes. Kenmerkend voor de vrouwtjes van de Donkere waterjuffer zijn de ruitvormige vorm op segment 2. Tevens is de rest van het achterlijf donker gekleurd. S8 is licht gekleurd, blauw of roze met een zwarte tekening. Het borststuk is roze tot blauw van kleur met aan de schouderstreep een vrij grote zwarte uitstulping. Soortbepalend is het halsschildje bij waterjuffer vrouwtjes. Bij de Donkere waterjuffer is het halsschildje aan de achterzijde recht met in het midden een uitstulping.