Azuurwaterjuffer

Familie: Waterjuffers (Coenagrionidae)
Wetenschappelijke naam: Coenagrion puella
Kleur mannetje: Lichtblauw met zwarte tekening
Kleur vrouwtje: Geel, groen of blauw met bovenkant achterlijf bijna volledig zwart
Grootte: 33-35 mm


De Azuurwaterjuffer kun je in heel Nederland aantreffen van april tot ver in september. Hij is erg algemeen en komt vaak in grote aantallen voor. De tekening van de Azuurwaterjuffer lijkt veel op de Variabele waterjuffer. De Azuurwaterjuffer heeft op Segment 2 een tekening in de vorm van een U. De Variabele waterjuffer heeft die meestal niet. Bij de variabele waterjuffer is de schouderstreep vaak geknepen en lijkt daarom vaak om een uitroepteken. De zwarte tekening op het lichaam van het mannetje van de Azuurwaterjuffer wijkt bijna nooit af.

Mannetje
Het mannetje van de Azuurwaterjuffer is azuur blauw van kleur. De zwarte strepen op het lichaam zijn minimaal op segment 3 tot en met 5. Segment 6 is voor drie kwart zwart en segment 7 is compleet zwart. Segment 8 is compleet blauw en op segment 9 zit een kleine zwarte tekening.
Vrouwtje
Vrouwtjes van de Azuurwaterjuffer hebben een geel, groen of blauw borststuk. Het achterlijf is vanaf segment 3 zwart aan de bovenkant. De zwarte tekening bedekt de segmenten tussen de 80 en 100%. Aan de zijkanten kan de kleur variëren tussen blauw, groen of geel. Vrouwtjes van waterjuffers lijken vaak erg veel op elkaar. De vorm van het halsschildje is dan soort bepalend. Het halsschildje van de Azuurwaterjuffer is sterk drielobbig.