Weidebeekjuffer

Familie: Beekjuffers (Calopterygidae)
Wetenschappelijke naam: Calopteryx splendens
Kleur mannetje: Metallic blauw met half donkerblauwe vleugels
Kleur vrouwtje: Metallic groen met groenige tint op de vleugels
Grootte: 46-49 mm

De Weidebeekjuffer komt in Nederland algemeen voor. Je kunt de Weidebeekjuffer vinden van mei tot en met augustus in het zuiden, het oosten en het midden van Nederland bij beekjes en riviertjes. De vlucht van Beekjuffers is erg schokkend en valt goed op. De Weidebeekjuffer is aan een opmars bezig en wordt ook in Groningen, Friesland en Zuid-Holland gezien.

Mannetje
Het mannetje van de Weidebeekjuffer heeft een metallic blauw lichaam. Anders dan de Bosbeekjuffer heeft het mannetje van de Weidebeekjuffer geen compleet blauwe vleugels, maar loopt er een donkere blauwe band over het midden van de vleugels. De top van de vleugels en het begin van de vleugels zij doorzichtig. De Bosbeekjuffer die ook in Nederland voor komt is een stuk zeldzamer dan de Weidebeekjuffer.
Vrouwtje
Vrouwtjes van de Weidebeekjuffer hebben een metallic groen lichaam en de vleugels hebben vaak een groene tint. Op de vleugels zit een lichte vlek (pseudopterostigma) bij de top van de vleugels. Bij het vrouwtje van de Weidebeekjuffer zit het pseudopterostigma dichter bij de vleugeltop dan bij de Bosbeekjuffer. Bij de Weidebeekjuffer zit het pseudopterostigma net na de bocht van de vleugeltop.