Bosbeekjuffer

Familie: Beekjuffers (Calopterygidae)
Wetenschappelijke naam: Calopteryx virgo
Kleur mannetje: Metallic blauw met donkerblauwe vleugels
Kleur vrouwtje: Metallic groen met bruinige vleugels
Grootte: 46-49 mm


De Bosbeekjuffer is in Nederland zeldzaam. Je kunt de Bosbeekjuffer vinden van mei tot en met september, in Limburg, Brabant en in het oosten van het land bij beekjes en riviertjes. De Bosbeekjuffer kan alleen verward worden met de Weidebeekjuffer die veel algemener voorkomt. De vlucht van Beekjuffers is erg schokkend  (net als het vliegen van een vlinder) en valt goed op.

Mannetje
Bosbeekjuffer - Calopteryx virgoHet mannetje van de Bosbeekjuffer is metallic blauw van kleur met compleet blauwe vleugels. In Nederland is er nog een andere Beekjuffer, namelijk de veel meer voorkomende Weidebeekjuffer. Het mannetje van de Bosbeekjuffer verschilt van de Weidebeekjuffer omdat de vleugels van de Weidebeekjuffer slechts voor ongeveer de helft blauw gekleurd zijn.
Vrouwtje
Bosbeekjuffer - Calopteryx virgoVrouwtjes van de Bosbeekjuffer hebben een metallic groen lichaam en de vleugels hebben vaak een bruine tint. Op de vleugels zit een lichte vlek (pseudopterostigma) bij de top van de vleugels. Bij het vrouwtje van de Bosbeekjuffer zit het pseudopterostigma verder van de vleugeltop af dan bij de weidebeekjuffer. Bij de Weidebeekjuffer zit het pseudopterostigma net na de bocht van de vleugeltop.